Een veranda, dat betekent zijn interieur verruimen, winnen aan helderheid en
een comfortabeler toegang creëren tot de tuin of het terras.
Een veranda is ook een magistrale opening naar uw tuin of terras. Ongeacht of u kiest voor een plat dak of een dak in glas, hij biedt een riant uitzicht op de buitenomgeving en een bijkomende leefruimte op het niveau van de tuin zoals een bevoorrechte ruimte tussen uw interieur en de buitenwereld.
Meer vernemenEen veranda is ook een magistrale opening naar uw tuin of terras. Ongeacht of u kiest voor een plat dak of een dak in glas, hij biedt een riant uitzicht op de buitenomgeving en een bijkomende leefruimte op het niveau van de tuin zoals een bevoorrechte ruimte tussen uw interieur en de buitenwereld.
Maar om zorgeloos te kunnen profiteren van dit uitzicht op de tuin, dient de veranda gebouwd met solide materialen en veiligheidsglas.
Een gulle dosis zon kan door de beugel, maar inbrekers houdt u waarschijnlijk liefst buiten! En om deze supplementaire opening naar de tuin of het terras te voltooien, bestaan verschillende stijlen.
Pergola, chalet, plat dak… er is voor elk wat wils. En als u nu eens contact met ons opneemt om te praten over uw project ?
U wenst uw woning te vergroten, maar u hebt geen budget voor grote werken ? De veranda heeft het voordeel om het goedkoopst te zijn van alle mogelijke uitbreidingen.
Met een dak in glas of met een plat dak (dat men zou kunnen beschouwen als een klassieke uitbreiding), verhoogt de veranda de bewoonbare oppervlakte aanzienlijk.
Meer vernemenU wenst uw woning te vergroten, maar u hebt geen budget voor grote werken? De veranda heeft het voordeel om het goedkoopst te zijn van alle mogelijke uitbreidingen.
Met een dak in glas of met een plat dak (dat men zou kunnen beschouwen als een klassieke uitbreiding), verhoogt de veranda de bewoonbare oppervlakte aanzienlijk.
Afhankelijk van het gewest kunnen een stedenbouwkundige vergunning of een tussenkomst van een architect vereist zijn vanaf een bepaalde oppervlakte of bepaalde hoogte.
De veranda is een echte bijkomende leefruimte, die bruikbaar is in elk seizoen dankzij een optimale thermische en akoestische isolatie. Hij kan een verlenging zijn van de woonkamer, de keuken, het bureau of een doorgangssas vormen
Het is ten sterkste aan te raden de verschillende mogelijkheden te bestuderen met behulp van professionals, zoals die van Abihome.
Meer lichtinval is de belangrijkste troef van de veranda. Een zonnebad nemen in de zomer zonder te puffen van de hitte, lekker in de warmte genieten van de winterzon… Wat meer kunt u wensen ?
De oriëntatie van de veranda is de sleutel voor de helderheid, op voorwaarde dat het glaswerk goed uitgedacht is. Dankzij de zonnecontrole (weerspiegelend glas) vermijdt men het gevreesde serre-effect.
Meer vernemenMeer lichtinval is de belangrijkste troef van de veranda. Een zonnebad nemen in de zomer zonder te puffen van de hitte, lekker in de warmte genieten van de winterzon… Wat meer kunt u wensen ?
De oriëntatie van de veranda is de sleutel voor de helderheid, op voorwaarde dat het glaswerk goed uitgedacht is. Dankzij de zonnecontrole (weerspiegelend glas) vermijdt men het gevreesde serre-effect.
Maar het is mogelijk om de zonnecontrole in het hoogseizoen te combineren met een optimalisering van de zonnestralen in het laagseizoen, het hele jaar te profiteren van het licht en van de warmte in de winter.
Ook hier biedt advies inwinnen bij een specialist de oplossing om een systeem te kiezen dat zo goed mogelijk aangepast is aan het klimaat en uw verwachtingen.
Alle projecten zijn uniek en op maat, maar hierna willen we enkele stijlen voorstellen die ons studiebureau regelmatig gebruikt: de klassieke veranda’s, de Victoriaanse, de chalets, de kiosken, de bow-windows, de patio’s en de pergola’s.
De ingenieurs van ons studiebureau die onze ontwerpers begeleiden van bij de eerste fase van uw projectconcept, zijn ook beschikbaar voor specifieke oplossingen. Vooral nu besteedt men veel aandacht aan de statica, de thermische isolatie en de EPC-eisen. Het zijn essentiële gegevens voor een verandabouwer die zichzelf respecteert.
Onze informaticaprogramma’s verzekeren de klant van een stabiel evenwicht en een optimale thermische isolatie volgens de EPC-normen.
Hoe kiest u de ligging van uw veranda?
De ligging moet rekening houden met verschillende parameters zoals de lokale stedenbouwkundige beperkingen, de bestaande situatie, de oriëntatie en de architectuur van de woning.
Overigens is de eerste vraag die men zich moet stellen waarvoor de veranda zal gebruikt worden: een uitbreiding van de woonruimte, van de keuken, van een bureau of als doorgangssas.
Uit deze functie vloeien de eisen voort van het project, in termen van oppervlakte, volume, helderheid en comfort. En al deze elementen oriënteren de keuze van de ligging.
Voor deze bedenkingen zijn de adviezen van een ondernemer noodzakelijk. Hij zal u de verschillende voor- en nadelen van de oriëntatie van het project uitleggen in verhouding tot de vier windstreken. In ons klimaat wordt doorgaans de voorkeur gegeven aan een oostelijke of zuidoostelijke oriëntatie.
Is er een bouwvergunning nodig en moet men beroep doen op een architect?
In België eist de overheid een stedenbouwkundige vergunning (meestal bouwvergunning genoemd) voor elke nieuwbouw of verbouwing. De aanvraag dient gericht aan de betrokken gemeente en bevat een dossier met de nodige ingevulde administratieve formulieren, plannen en foto’s van het project.
De verschillende formaliteiten eisen vaak de tussenkomst van een architect. Niettemin kunnen sommige verandaprojecten een uitzondering vormen, in functie van de Gewesten:
• In het Waalse Gewest is geen bouwvergunning nodig wanneer de oppervlakte van de veranda minder of gelijk is aan 12 m², de hoogte tot de dakgoot beperkt is tot 2,5 m en de hoogte tot de nokbalk tot 3,5 m.
• Het Vlaamse Gewest laat de bouw toe van een pergola, een tuinhuis (max. 6 m²) of een serre (max. 10 m²) zonder bouwvergunning. De tussenkomst van een architect is niet vereist voor een veranda waarvan de oppervlakte minder of gelijk is aan 21 m², de hoogte tot de dakgoot beperkt is tot 2,5 m en de hoogte tot de nokbalk tot 3 m.
• In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is altijd een bouwvergunning nodig voor een veranda, maar de architect is niet vereist wanneer de oppervlakte 6 m² en de hoogte 2,5 m niet overschrijdt.
Praktisch gezien en onafhankelijk van het Gewest waar u woont, is het aan te bevelen om de gemeentelijke administratie te raadplegen met enkele foto’s van de constructiesite.
Op basis van een korte beschrijving van uw project zal de stedenbouwkundige dienst u informeren over de verplichtingen die u moet nakomen.
Wat met de fundering?
Een veranda is een stabiele constructie die duurzaam moet zijn en die moet geïntegreerd worden in de woning. Zoals de woning zelf moet hij steunen op een stevige fundering en rekening houden met de kenmerken van de constructiesite.
Dit punt dient dus ernstig benaderd in functie van de aard van de ondergrond, het gewicht van de structuur en het glaswerk enz.
De diensten en adviezen van een specialist zijn hier broodnodig. Bovendien moet van in het begin van het project de financiële impact bekeken worden van de voorbereidende werken op het globale budget.
De keuze van de grondstoffen hangt af van verschillende factoren zoals de buitenomgeving, de stijl van het huis, maar ook van het gebruik door de opdrachtgever. De meest gebruikte materialen voor veranda’s zijn hout en aluminium, die te verkiezen zijn boven PVC of staal.
• Hout is stevig en isolerend en harmoniseert gemakkelijk met de woning en de tuin. Hoewel soorten van tropische oorsprong (meranti, merbau...) het meest worden voorgesteld, kunnen ook houtsoorten uit de gematigde streken (eik, lariks...) gebruikt worden. Maar zoals elk buitenhoutwerk moet het raamwerk van de veranda regelmatig behandeld worden.
• Aluminium, waarvan de thermische en esthetische aspecten aanzienlijk verbeterd zijn door het gebruik van gelakte profielen met ‘onderbreking via thermische brug’, kent een groeiend succes. Een brede keuze van kleuren, de beperkte doorsnede van de balken en het weinige onderhoud dat nodig is, liggen aan de basis van dit succes. Een structuur in aluminium geeft verfijning en elegantie aan de realisatie.
• PVC is perfect isolerend en zeer duurzaam maar niet echt aanbevelenswaard voor een veranda, gezien de dikte van de profielen en de hoge uitzettingsgraad. (In tegenstelling tot een niet-dragend raamwerk moet de structuur van een veranda zelfdragend zijn).
• De grootste kwaliteit van staal is zijn capaciteit om over een grote spanwijdte balken met beperkte doorsnede toe te laten. Die kwaliteit laat toe de constructie te verlichten en elegante lijnen te bekomen. Aan de andere kant is het isolerend vermogen zwak en vraagt het om een regelmatig en duur onderhoud. Deze verschillende aspecten zorgen ervoor dat staal weinig gebruikt wordt voor veranda’s.
Welk glas kiezen voor de ramen?
Dezelfde criteria als voor het dak (versterkte isolatie, zonnecontrole) zijn toepasselijk, hoewel gelaagd glas hier niet verplicht is.
Niettemin werkt dubbel gelaagd glas, gecombineerd met de nodige veiligheidsvoorzieningen, preventief op het gebied van inbraak. Overigens zijn de criteria die van toepassing zijn voor de ramen van een normaal gebouw dezelfde als voor een veranda.
U vreest vooral een serre-effect? Ga niet noodzakelijk denken aan reflecterend glas. Voor het dak dient de juiste keuze gemaakt als bescherming tegen sterk zonlicht, maar dat geldt niet voor de ramen.
In de zomer dringt de zonnewarmte vooral door het dak. Glaswerk met zonnecontrole vermijdt de oververhitting van de veranda. In het laagseizoen daarentegen komt de minder intense zonneschijn vooral langs de verticale wanden: deze penetratie beperken zou ten koste gaan van het licht en de gratis warmte die de zon meebrengt.
En voor het dak?
De keuze van het of de materialen voor het dak heeft een aanzienlijke impact op het thermische en akoestische comfort van de veranda, alsook op de leefbaarheid.
Er zijn drie grote families voor de bedekking:
• Glas moet meer nog dan voor de ramen, voldoen aan zeer strikte eisen, rekening houdend met de belangrijke mechanische en thermische eisen van een veranda. Dubbel gelaagd glas garandeert veiligheid voor de aanwezigen in geval van accidentele breuk en heeft een versterkte isolerende eigenschap die thermisch verlies beperkt. Het heeft bovendien een reflecterende eigenschap die, door een aangepaste zonnecontrole (zuidwestelijke oriëntatie bijvoorbeeld), overdadige hitte in de zomer vermijdt. Glas is het materiaal bij uitstek voor het dak van een veranda, maar de prijs is van hetzelfde niveau als zijn kwaliteiten.
• De synthetische alveolaire panelen, die de ‘polymetacrylaten’ en de ‘polycarbonaten’ omvatten, kunnen zeer performant zijn op thermisch en zongebied. Zij bieden een interessant alternatief op glas, rekening houdend met hun lagere kostprijs. Niettemin verouderen ze minder goed en zijn ze minder comfortabel op akoestisch gebied, bijvoorbeeld bij zware regenval.
• De sandwichpanelen, die bestaan uit twee platen gelakt aluminium die geassembleerd zijn op een thermisch en akoestisch isolerend paneel, laten geen licht en geen warmte door (in tegenstelling tot de twee families synthetische panelen en dat ondanks een gelijkaardige implementatie). Hun thermisch isolatiegehalte is hoog en zij kunnen apart of gecombineerd met dubbel glas en synthetische panelen gebruikt worden.
Een veranda voor alle seizoenen?
Om in alle seizoenen een reëel comfort te garanderen in de veranda, is naast een uitgekiende keuze van materialen, ook een efficiënte ventilatie van het gecreëerde volume nodig.
Men moet dus een voldoende aantal vensters en verschillende openingssystemen voorzien (deuren, schuifdeuren, kantel- en draairamen, dakvensters).
Er kunnen ook ventilatoren geplaatst worden in de ramen en een verwarmingssysteem is nuttig in het laagseizoen (kachel of inbouwcassette op hout bijvoorbeeld) in functie van het systeem van het hoofdgebouw.
Ten slotte kan de verlichting een combinatie zijn van spots die geplaatst zijn op/in de kapbalken, indirecte verlichting (halogeen op voet bijvoorbeeld) en stekkers in het metselwerk of de steungevel van de veranda.
Sinds haar oprichting in 1978 anticipeert Abihome met succes op de evoluties op de markt van de ramen, deuren, veranda's, die constante veranderingen ondergaan. Wij stellen u duurzame en hoogtechnologische materialen voor. Onze onafhankelijkheid biedt u de vrijheid van de beste keuze: wij werken alleen met merkmaterialen van topkwaliteit.
Onze techniekers volgen regelmatig bijscholingen om de recentste technieken toe te passen. Dankzij hun expertise in de plaatsing en het onderhoud van ramen kunnen zij u een hoogwaardige naverkoopdienst verzekeren.
Wij bieden u een renovatieproject dat aan uw wensen en behoeften beantwoordt, en toch aan uw budget is aangepast.
Met meer dan 200.000 referenties danken wij ons succes aan de kwaliteit van onze producten, maar en vooral aan de kwaliteit van onze service, die wij blijven verbeteren.
U droomt van een veranda?
Stuur ons de details van uw project via dit formulier of contacteer ons per telefoon: onze raadgevers staan ter beschikking.
Haachtsesteenweg 1739
1130 Brussel
02 / 242 06 77
Steenweg op Waterloo 892
1180 Ukkle
02 / 242 06 77
Rue Chaussée 120
4342 Hognoul
04 / 257 52 92